Ons verhaal

Een fleurige geschiedenis

 
Op het domein van Kasteel Rooigem in het Brugse Ommeland ligt een verborgen oase aan ecologische schatten. Deze strekt zich uit over een grond van 9 ha en dateert uit de 16de eeuw. Eens was het een buitenverblijf voor Brugse Bisschoppen die er in de 18de eeuw een formele tuin aanlegden. Doorheen de jaren heeft de natuur er vrij spel gehad en een unieke biotoop voor wilde bloemen en dieren gecreëerd.

 

Een schets illustreert het domein van vroeger

De lente brengt nieuw leven

 
In 2018 beslist Ellen Vandewalle in samenwerking met de huidige eigenaar de tuin te openen voor iedereen. De eens wilde moestuin wordt omgedoopt tot een ware gaard: een ommuurde tuin zoals men die vroeger noemde. Samen met een hecht team van vrijwilligers zorgt Ellen dat deze ecologische micro-kosmos bijdraagt tot de groene long van de gemeente Sint-Kruis.

 

Vrijwilligers werken samen in het domein

De oogstgaard is geboren

 
In de zomer van hetzelfde jaar gaat De Innengaard van start met zijn pluktuin. Buurtbewoners komen er samen om hun oogstplezier te delen en sociale bewogenheid te ervaren. De natuur koesteren doet goed. Zowel vrijwilligers als bloemenleden komen er zich wekelijks verbinden met elkaar en de omliggende vegetatie.
 
De Innengaard berust zich op de principes van duurzaamheid en ecologische verantwoording. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt om de bloemen zo puur mogelijk te houden. Door lokaal te plukken, dragen de leden bij tot de korte keten. En dat voelen mens en dier, want ook reeën, bijen én vogels genieten mee!

 

Door zelf te plukken verkrijg je een bijzondere band met je boeket

Een (h)eerlijke toekomst

 
De natuur staat nooit stil. Doorheen de seizoenen openen er zich steeds nieuwe bloemsoorten: van cosmos, tulpen en lelies tot zinnia’s, leeuwenbekjes, rozen en dahlia’s. Iedere week genieten de bloemleden van een vernieuwd gamma aan geuren en kleuren.

De vrijwilligers komen twee maal per week samen om de pluktuin te verzorgen. Binnen de Ommuurde Tuin is ruimte voor een kruidentuin, kleinfruit en groenten voor verwerking. Bewaartechnieken zoals Fermentatie is een belangrijke focus van De Innengaard.


Wil je zelf eens komen plukken? Lees hier hoe je lid kan worden.
 

Zin om zelf mee te bouwen aan de gaard? Maak hier kennis met onze vrijwilligers.